Wednesday 07 April 2021

“Wij willen comfortabel en energiezuinig wonen bereikbaar maken voor iedereen”


Prefab bouwen wint meer en meer aan terrein. Dat de traditioneel bouw moet veranderen staat inmiddels als een paal boven water. Niet alleen om de CO2 uitstoot terug te dringen, maar ook om duurzamere en energiezuinigere woningen te maken. Bovendien kampt Nederland met een groot woningen tekort en blijven de prijzen stijgen. Genius Homes biedt hierop een antwoord. Zij bouwen duurzame en betaalbare woningen driedimensionaal in de fabriek. Hierdoor is de woning 90% klaar wanneer deze aankomt op de locatie.

Opgericht vanuit ambitie

Mark Spee en Chase Gotlieb, oprichters van Genius Homes hebben samen 25 jaar ervaringen met het bouwen van Prefab woningen. Zij hebben een bouwsysteem en eigen bouwwijze ontwikkeld, waardoor er in een korte doorlooptijd woningen in de fabriek gemaakt worden. “Er is een flink woningen tekort in Nederland, daarbij gaan de huizenprijzen nog steeds omhoog, voor een grote groep mensen is het bijna onmogelijk geworden om een huis te vinden.” Verteld Mark. “Wij willen comfortabel en energiezuinig wonen bereikbaar maken voor iedereen.”

Betaalbare én duurzame woningen

Een manier om huizen betaalbaar te houden is door te zorgen voor lage woonlasten. Hier zet Genius Homes vol op in. Chase licht toe: “Een NOM-woning voorziet door het jaar heen, geheel in de energievoorziening van de woning en de bewoners. Daarmee houd je de woonlasten laag. Daarnaast wordt de woning voor een groot gedeelte opgebouwd uit houtskelet wandelementen en houtvezelproducten. Dit maakt de woningen een opslagbron van CO2 en draagt de bouwmethode aan het beperken van uitstoot van CO2 uitstoot.”

Driedimensionaal bouwsysteem

De woningen van Genius Homes worden 3D prefab gebouwd. “3D bouwen houdt in dat in de productiefaciliteit van Genius Homes complete verdiepingen als één geheel maakt. De vloer, wanden en plafond  komen als één element uit de fabriek en gaan zo naar de locatie.” Verteld Mark. “Door 3D te bouwen in een productielocatie ligt de kwaliteit hoog.

Alle aansluitingen en knooppunten worden in een geconditioneerde omgeving uitgevoerd en dit beperkt het aantal naden, die nog op locatie afgewerkt moeten worden. Hierdoor is de woning is wind- en waterdicht wanneer hij op locatie aankomt.” Een andere unieke eigenschap van Genius Homes is de vrije architectuur. “Wij willen dat woningen een eigen uitstraling hebben en een woonwijk straks niet uit honderden dezelfde gevels bestaat, daarom zijn onze woningen naar wens van een architect te maken.” Vult Chase aan.

Start productie

Begin 2022 worden de eerste woningen door Genius Homes gemaakt. “De eerste opdrachten zijn rond en we hebben afspraken staan met gemeentes en projectontwikkelaars. Ook ontwikkelaars binnen de zorg zijn geïnteresseerd in ons bouwconcept. In korte tijd kunnen wij grootschalige en energiezuinige zorgcomplexen neerzetten, ook hier is veel behoefte aan.” Sluit Mark af.

Privacyverklaring