Wednesday 30 June 2021

Seriematige, duurzame, betaalbare woningen, mét ruimte voor creativiteit

De rol van architecten bij seriematige woningbouw

Architecten spelen een grote rol bij de toekomst van de woningbouw. Hun creatieve denkwijze, kennis van materialen en de kunst om ‘out of the box’ te denken is noodzakelijk voor de toekomst van de woningmarkt in Nederland. Niet alleen om de woningen slim, duurzaam en betaalbaar te ontwerpen, maar ook om hier de creativiteit die bij de Nederlandse huizen, past in terug te zien. Seriematige, standaard woningen, worden dankzij de samenwerking met architecten, mooie en originele huizen. Één van de creatieve geesten waar Genius Homes mee samenwerkt is Jos van Eldonk, architect en partner bij Common Affairs. We spraken hem over de toekomst, de manier van werken en duurzaamheid binnen de woningbouw.

Samenwerking

Jos is al een tijd bekend met de werkwijze van Genius Homes. “We hebben in het verleden op deze manier ook samengewerkt aan een project. Wij hebben inmiddels twee ontwerpen van verschillende gevels voor woningen aangeleverd. Eén ontwerp is meer een romantisch, landelijke huis en het andere ontwerp heeft een meer stedelijk karakter. We hebben de ontwerpen ook met verschillende doelgroepen voor ogen, ontworpen.”

Diverse, maar ook terugkerende gevels

Ook in industriële bouw is er veel mogelijk qua ontwerp en Genius Homes kan veel unieke woningen maken. “Als het ontwerp klopt, het ziet er mooi uit, dan heb ik er geen moeite mee als dezelfde gevels op diverse plekken in Nederland te vinden zijn. De woningen in Nederland worden steeds duurder, seriematige woningbouw draagt bij aan het betaalbaar houden van de woningen. Dat er op een aantal plaatsen door Nederland dezelfde type woningen staan, vind ik dan niet erg.”

Het ‘product’ optimaliseren

Qua werkwijze verandert er ook het een en ander voor de architect bij een samenwerking met een industriematige bouwer. “Het principe is nog hetzelfde, de architect maakt een ontwerp dat vervolgens wordt gebouwd. Maar we moeten in dit geval heel goed kijken naar het ontwerp, omdat het ook vaker wordt gebruikt. We zijn nu instaat om het ‘product’ te optimaliseren. We leren van het ontwerp en kunnen het steeds aanpassen en slimmer maken. Daarnaast gaan we goed nadenken over het efficiënt omgaan met de materialen, zo voorkomen we verspilling en kan er met minder materiaalkosten gebouwd worden. Ook aan de circulariteit moet gedacht worden bij het kiezen van de materialen.”

Per project de verduurzamingsmogelijkheden bekijken

Hoe duurzaamheid wordt toegepast, is volgens Jos ook afhankelijk van het project. Wat is er mogelijk en hoe maak je een woning daarbij ook zo comfortabel mogelijk. “We zijn nu met een stadhuis bezig wat volledig biobased en circulair gebouwd wordt. We hebben hierbij het hele project doorgelicht, alle verduurzamingsmogelijkheden zijn afgewogen. Het behalen van keurmerken speelt hier ook een rol, zeker bij een overheidsproject.” Het stadhuis krijgt het BREEAM keurmerk. Hierbij worden de duurzaamheidsprestaties van het project meetbaar en inzichtelijk. “Dit gaat zelfs over de wijze waarop het afval wordt gescheiden, wanneer het pand in gebruik is. We moeten dus in de hele breedte naar de verduurzaming kijken, ook na oplevering.”

Systematische woningbouw als oplossing

De stijgende prijzen en het tekort aan woningen, hebben ook architecten aan het denken gezet.  “Wij kijken nu steeds meer naar systematische woningbouw als oplossing. Daarbij zijn wij enorm bezig met duurzaamheid in onze ontwerpen. Dit passen we ook graag toe in de industriële woningbouw. Dit kan bijvoorbeeld met het gebruik van hout, maar ook door in de fabriek aan de energieprestatie van de woning te werken. Samen met Genius Homes hoop ik hier nog veel over te sparren, we kunnen dankzij onze jarenlange ervaring over veel meer aspecten van de woning meedenken dan alleen de gevel. Hiervoor zit ik nog graag een keer aan tafel.”

Privacyverklaring